top of page

Hidrolik ve Pnömatik Uygulamaları

Hidrolik ve pnömatik sizin için tanıdık bir konu olacaktır. Her ikisi de aynı prensibi, Pascal'ın kuvvet veya hareket üretmek için yasasını kullanarak çalışır. Bu iki güç aktarma tekniği arasındaki en büyük fark, kullanılan ortamdır. Hidrolik için sıkıştırılamaz sıvılar kullanılır ve pnömatik için sıkıştırılmış gazlar kullanılır.



Genel olarak, büyük kuvvet uygulamalarının hassas kontrolü için hidrolik sistemler, hafif ve hızlı uygulamalar için pnömatik sistemler kullanılır. Hidrolik tabanlı bileşenler çelik kullanılarak yapılır ve pnömatik bileşenler plastik ve demir dışı malzemeler kullanılarak yapılır.

Hidrolik ve pnömatik benzer işlev ve çalışma prensibine sahiptir. Burada verilen noktalar, uygulamanız için doğru tekniği seçmenize yardımcı olacaktır.

  • Uygulamanızın ortamını göz önünde bulundurun (sıcaklık, basınç, vb.)

  • Hidrolik daha pahalıdır.

  • Hidrolik, pnömatikten daha az enerji kullanır

  • Hidrolik ekipman kurulum için bir güç paketi gerektirir ve pnömatik ekipman bir halka ana şebekeye takılabilir.

  • Hidrolik, yüksek basınçlı uygulamalar için uygundur

  • Hidrolik, daha karmaşık montajlar ve onarım süreci gerektirir.

Şimdi, bu yazıda hidrolik ve pnömatik uygulamalarını tartışabiliriz. Günlük yaşamınızda kullandığınız sabit veya mobil ekipmanların çoğu hidrolik ve pnömatik uygulamalarıdır . Her örneğinden bahsetmek mümkün değil. Günlük olarak kullanılan hidrolik ve pnömatik uygulamalardan bazıları aşağıda listelenmiştir.

Hidrolik Uygulamalar


  • Endüstriyel: Elektrohidrolik, hidroliğin endüstriyel uygulamalarını kontrol etmek için kullanılan mekanizmadır. Kesin ve hızlı yanıt bunun bir avantajıdır. Plastik işleme makineleri, çelik üretimi ve birincil metal çıkarma uygulamaları, otomatik üretim hatları, takım tezgahı endüstrisi, kağıt endüstrileri, yükleyiciler, kırıcılar, presler, tekstil endüstrisi makineleri vb. endüstriyel hidroliğe örnek olarak verilebilir.

  • Mobil Hidrolik : Mobil hidrolikte hidrolik sistem manuel olarak kontrol edilir. Vinçler, ekskavatörler, beko, hafriyat ekipmanları, vb. gibi inşaat ve inşaat ekipmanları, traktörler, sulama sistemi, malzeme taşıma ekipmanları, tünel açma ekipmanları, ray ekipmanları vb. mobil hidroliğin bazı örnekleridir.

  • Otomobiller: Hidrolik, otomobil endüstrisinde birçok ilginç uygulamaya sahiptir. Önemli işlerin çoğu hidrolik prensibini kullanarak yapılır. Hidrolik direksiyon, amortisörler, ön camlar ve fren, araçlarda hidroliğin yaygın uygulamalarıdır. İki direkli asansörler ve dört direkli asansörler, otomobil endüstrisinde servis ve inceleme için araçları kaldırmak için kullanılır.

  • Denizcilik Uygulamaları: Hidrolik, gemilerin dengesini ve kontrolünü sağlamada önemli bir rol oynar. Dümen dişlileri, pruva ve kıç pervaneleri, pompalar ve krikolar dahil olmak üzere makine dairesi bakım sistemleri, vinçler, vinçler, ambar kapakları, bağlama tamburları ve diğerleri gibi güverte makineleri denizcilik endüstrisindeki hidroliğe örnektir.

  • Havacılık Uygulamaları: Uçaklar, roketler, uzay gemileri vb. çeşitli uygulamalar için hidrolik sistemler kullanır. Havacılık ve uzay endüstrisi, kanatların ayarlanması, iniş takımlarının geri çekilmesi ve uzatılması, kapıların açılması/kapanması, frenler, direksiyon vb. için hidrolik kullanır.

  • Madencilik: Hidrolik kırma, kullanılmayan gazları/petrolleri toprak yüzeyinin altından çıkarmak için kullanılan gelişmiş madencilik teknolojilerinden biridir. Bu yaklaşımda, çatlaklara yüksek basınçlı su, kum ve diğer kimyasal katkı maddeleri karışımı geçirilir.

Pnömatik Uygulamalar


  • Otomobil: Otomobil endüstrisi, araç lastiğinin sökülmesi, lastiğe basınçlı hava doldurulması, araç boyanması, kapıların açılıp kapanması, ağır araçlarda havalı frenler vb. için pnömatik sistemler kullanır.

  • Mal Taşıma: Pnömatik, malları raftan şirket içinde başka bir yere taşımak için kullanılır. Düğmeye basılırsa, silindir raftaki öğeyi hareketli bandın içine itecektir.

  • Endüstriyel Uygulamalar: Malzeme taşıma, delme, testere ile kesme, doldurma, paketleme, sıkıştırma, kaydırma vb. pnömatik sistemin genel uygulamalarından bazılarıdır.


Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page