top of page

Hidrolik Valf ve Çalışma Prensipleri


Sektörde birçok hidrolik valf çeşidi mevcuttur. Hidrolik valfler, hidrolik borularda veya sistemlerde akışkan akışını kontrol etmeye yarayan mekanik ekipmanlardır . Belirli bir alana akış seviyesini kapsamlı bir şekilde kontrol etmek, basınçlı sıvıyı yeniden yönlendirmek veya bir hattı kapatmak için kullanılabilirler.



Hidrolik valfler, bir devredeki sıvı akışının yanı sıra sıvı gücünün miktarını kontrol etmek için kullanılabilir. Sonuç olarak, devrenin çeşitli bölümlerindeki basınç ve akış hızı bu valfler tarafından kontrol edilecektir. Hidrolik valfler sistem basıncını düzenleyebilir. Hidrolik valf, pompa üzerindeki basıncı tahliye eder veya yağın hidrolik devreye girmeden önceki sıcaklığını düşürür. Çok çeşitli tedarikçi ve şirketlerin yanı sıra üreticiler ve distribütörlerden farklı tipte hidrolik valflere erişilebilir ve Hydrointer'in geniş bir satılık hidrolik valf yelpazesi vardır .

Hydrointer'in web sitesinde, tüm OEM filoları için kapsamlı bir hidrolik valf hizmetleri listesi bulunmaktadır. Hiydrointer tedarikçileri bu konuda size yardımcı olabilir. Sürekli olarak yüksek kaliteli ürünler üreten çeşitli hizmet sağlayıcılarla nasıl bağlantı kuracağınız hakkında daha fazla bilgi edinmek için lütfen Hiydrointer müşteri destek birimi ile iletişime geçin .



Hidrolik Valf Çeşitleri

Hidrolik valfler , baypas, iğne, ayar, tahliye, bilyalı, kelebek, pilot kumandalı, kontrol, saptırıcı, oransal ve yönlü gibi diğer valflere benzer çeşitli özelliklerde mevcuttur . Genel olarak, bu hidrolik valfler üç ana çeşit olarak tanımlanabilir:


  • Hidrolik Akış Kontrol Vanaları

  • Hidrolik Basınç Kontrol Vanaları

  • Hidrolik Yön Kontrol Valfleri



Hidrolik Akış Kontrol Vanaları


Hidrolik akış kontrol vanaları, hidrolik sistemlerde geçen akışkanın akış hacmini düzenlemek için kullanılır. Bu tür valfler, valfteki akış hızını değiştirmek için akış alanını değiştiren hareketli bir kapıya sahiptir. Örneğin, bu tür bir hidrolik valf, aktüatörler, silindirler veya motorlar gibi cihazların kontrol devrelerinde kullanılacaktır. Bu cihazların hızı, doğrusal olarak akış hızının bir fonksiyonudur, yani akış hızının düşürülmesi sürüş hızlarını düşürür ve bunun tersi de geçerlidir.

Farklı hidrolik akış kontrol valfleri türleri, hareketli akış kontrol valfleri, basınç dengelemeli akış kontrol valfleri, sabit akış kontrol valfleri ve kısma akış kontrol valfleridir. Bu valflerdeki akış kontrol yöntemi, diğer valflerle aynı şekilde düzenli olarak iyi bilinen stillerden biri olan valfin mekanik şekline göre değişmektedir:

  • Top

  • Kelebek

  • Diyafram

  • İğne

  • Fiş

Akış hızını benzer olmayan birçok farklı yolla ölçebiliriz, bu nedenle akış kontrol vanası seçmek, akış hızından ne beklendiğini anlamayı gerektirir. Üç standart akış hızı türü şunlardır:


  1. Kütle akış hızı – birim zamandaki kütleyi kg/dak veya slugs/sn gibi birimlerde ölçeriz.

  2. Ağırlık akış hızı – birim zaman başına ağırlığı lb/sn gibi birimlerle ölçeriz.

  3. Hacimsel akış hızı – birim zaman başına hacmi cc/dk veya in3/sn gibi birimlerle ölçeriz.

Geleneksel hidrolik akış kontrol valflerinden bazıları şunlardır:

  • Basınç dengelemeli oransal akış kontrol valfleri

  • yavaşlama valfleri

  • Orantılı akış kontrol mantık valfleri

  • Basınç ve sıcaklık dengelemeli, değişken akış valfleri

  • Basınç dengelemeli, değişken akış valfleri

  • Öncelik valfleri


Hidrolik Basınç Kontrol Vanaları


Hidrolik basınç kontrol vanaları, hidrolik düzeneklerden geç


en akışkan basıncını, sistem operatörü tarafından kısıtlanmış olarak istenilen miktarda tutmak için düzenlemek için kullanılır. Akışkan sistemleri tipik olarak sabit bir basınç aralığında çalışacak şekilde üretilir. Bu valfler, hidrolik sıvı sızıntılarına veya boru ve tüplerin patlamasına neden olabilecek basınç artışlarını önlemede çok önemli bir rol oynar. Ayrıca bir hidrolik devrenin bazı bölümlerinde istenilen basınca sahip olacak şekilde monte edilirler.


Hidrolik sistemlerde, indirgeme valfleri, tahliye valfleri, sıralama valfleri, dengeleme valfleri ve boşaltma valfleri dahil olmak üzere çeşitli basınç kontrol valfleri yaygındır.



Hidrolik Yön Kontrol Valfleri


Bir sistemdeki veya devredeki sıvıyı talep edildiği şekilde birkaç cihaza kadar takip etmek için hidrolik yön kontrol valfleri kullanıyoruz. Bir hidrolik silindiri kontrol etmek için uzatma, geri çekme veya nötr konumlar gibi farklı konumlar arasında geçiş yaparlar. Ayrıca bir aktüatörün hızlanmasını, hızını veya yönünü kontrol etmek için ara durumlara geçebilirler.

Ayrık hidrolik Yön kontrol valfleri, sıvı akışını bloke ederek geçen basit bir ikili valf şeklidir. Akışkan ters yönde geçmeye çalışırsa, çek valf sistemi bir top, piston veya popet kullanarak kapatır.

Daha karmaşık özelliklere sahip hidrolik yön kontrol valfleri, birden fazla kapıya sahip olabilir, çünkü özellikleri, hidrolik sıvı ile besledikleri cihaza bağlı olarak sıvıyı farklı portlar içinde değiştirmelerine izin verir. Sonuç olarak, 4/3 veya 2/2 ile aynı olan iki değere sahip standartlaştırılmış numaralandırma sistemleri tarafından ayrımcılığa uğrarlar. İlk sayı valf portlarının sayısını, ikinci sayı ise cihazın ulaşabileceği valf konumlarının sayısını gösterir.

Bu kodlama şemasına göre 2/2, iki durumlu bir vanayı ve 4/3, üç konumlu dört durumlu bir vanayı temsil eder. 4/3 valfinde bir hidrolik silindiri kontrol etmek için kullanılabilecek üç konum vardır:

Uzatma - sıvı, bir hidrolik pompa yoluyla silindire girerek uzamasına neden olur.

Geri çekme - sıvı, hidrolik pompadan silindirin rot ucuna verilir ve bu da silindirin geri çekilmesine neden olur.

Nötr – tüm sıvı portları bloke edilir, dolayısıyla sıvı akışı olmaz.

Burada yön kontrol valfleri için bazı sınıfları listeliyoruz. Bu vanaları aşağıdakilere göre tanımlayabilirsiniz:

  • Uç konumlardaki akış yollarının sayısı.

  • Makara konumlarının sayısı.

  • Biriktirme dönüşü sağlama yöntemi.

  • Bir makarayı kaydırma yöntemi.

  • Geçiş veya merkez konumunda akış modeli.


Hidrolik Dört Yollu Vanalar

Dört yollu yön kontrol valfleri, bir sıvı motorunun dönme yönünü veya çalışan bir silindirin hareketini yöneten bir hidrolik hattaki sıvı akışının yönünü yönetmek için kurulur. Bu valfler genellikle sürgülü makaralı modeldir. Standart dört yollu yön kontrol valflerinde dört bağlantı noktası bulunur:

  • Çıkış veya dönüş portu bir hazneye bağlıdır.

  • Basınç hattı bir basınç portuna bağlıdır.

  • İki çalıştırma portu, bir çalıştırma ünitesine bağlıdır.

Dört yollu vanalar, dikdörtgen bir döküm çerçeveye, kayar bir makaraya ve bir makarayı yerleştirme yoluna sahiptir. Bir makara, bir gövdenin uzunlamasına ekseni tarafından bir deliğe takılan bir hassasiyettir. Bir makaranın toprakları, bu deliği bir dizi ayrı odaya böldü. Bir valfin gövdesindeki portlar bir bölüme yol açar, böylece bir makaranın durumu hangi portların açık hangilerinin kapalı olduğunu belirler. Bir konumda diğerlerinden izole edilen portlar, farklı konumlarda birbirine bağlanabilir. Makara konumlandırma mekanik, elektriksel, manuel veya hidrolik olarak tamamlanır.

Aşağıdaki şekil, makara konumunun hattaki olası akış durumlarını nasıl belirlediğini gösterir. Dört bağlantı noktası P, T, A ve B olarak etiketlenmiştir: P, akış haznesine bağlıdır; Tanka T; ve A ve B'yi çalışan hidrolik motorun, silindirin veya yoldaki başka bir valfin bağlantı noktalarına. Şekil A'da makara, P bağlantı noktasının A bağlantı noktasına ve B bağlantı noktasının T bağlantı noktasına serbest olduğu bir konumdadır. A ve B bağlantı noktaları, P bağlantı noktasından akarak silindirin bağlantı noktalarına birleştirilir ve pistonu oluşturur. sağa hareket etmek için silindirin. Silindirden dönüş akışı B ve T bağlantı noktalarından geçer. Şekil B'de, P bağlantı noktası B bağlantı noktasına serbesttir ve piston sola hareket eder. Silindirden dönüş akışı A ve T portlarına ulaşır.




Hidrolik Kontrol Valfinin işlevi


Birkaç hidrolik yön kontrol valfinde makaralar bulunur. Makaralar, gövdedeki makaranın durumuna bağlı olarak sıvının açık kapılarda akmasına izin vererek parçalar arasında kayar. Valfler, tasarlanan port kontrolünü elde etmek için bir veya birden fazla makaraya sahip olabilir. Bu valflerdeki diğer akış kontrol elemanları, popetler veya pistonlar olabilir.

Bu akış kontrol bileşenlerini çalıştıran valf parçası, valfin çalıştırıcısı veya operatörü olarak bilinir. Bu hidrolik valfler, hidrolik sistemleri veya devreleri kontrol etmeye ihtiyaç duyan valf konumu değişikliklerinin uygun zamanlamasını veya sıralamasını sunabilir. Aktüatör mekanizması için pilot, elektrikli/elektronik, mekanik çalıştırma dahil birçok olasılık vardır.

Mekanik Çalıştırma Mekanik çalıştırma, kollar, butonlar veya pedallar gibi elle çalıştırılan valf kontrollerine sahip olabilir, ancak daha çok kamlar, kollar, yaylar ve makaralar gibi otomatik mekanik araçlardır.

Pilot çalıştırma Pilot çalıştırma, valf akış kontrol elemanlarını hareket ettirmeye yardımcı olmak için basınçlı sıvı uygular. Bu operatör tarzı, olası bir patlamaya neden olma riski nedeniyle elektrikli/elektronik ekipman performansının önerilemeyeceği tehlikeli durumlarda da yardımcı olur.

Elektrik/elektronik çalıştırma Elektrik/elektronik çalıştırma, solenoid bobine sağlanan akımın elektrik sinyallerini döner veya doğrusal hareket yapan bir pistonun mekanik hareketine dönüştüren solenoidlere ihtiyaç duyar. Elektrikli solenoidlerin güç üretme konusunda bazı kısıtlamaları vardır, bu nedenle yüksek basınçlı hidrolik sistemleri doğrudan yanıtla değiştirmek imkansızdır. Pilot çalıştırmalı kuplaj solenoid, solenoidlerin daha yüksek basınç portlarını kontrol etmek için düşük basınçlı pilot işlemlerini değiştirmesine izin verir.




Hidrolik Valf Özellikleri


Hidrolik valfler boyutları, bağlantıları, akış kapasiteleri ve çalıştırma mekanizmaları ile ilgili çeşitli parametreler kullanılarak belirlenir. Bu valflerin tipik özellikleri aşağıda açıklanmıştır ancak farklı valf tedarikçileri ve üreticileri arasında bu parametrelerde istisnalar olabileceğini unutmayın. Dolayısıyla, tedarikçiden tedarikçiye tasarım farklılıkları olabilir. Sunulan veriler, bir hidrolik valf belirlenirken nelerin düşünülmesi gerektiğine dair genel bir işaret görevi görmelidir.

  • Valf tipi_ , fiziksel stili (bilya, çek, iğne, vb.) gösterebilen veya keşfedilen kontrole (akış kontrolü, basınç kontrolü veya yön kontrolü) atıfta bulunabilen, gereken belirli hidrolik valf tipini ifade eder.

  • Valf çalıştırma mekanizması valf konumunun nasıl değiştirildiğini veya valfin solenoid, pilot veya mekanik gibi nasıl çalıştırıldığını yansıtır.

  • Valf konfigürasyonu port sayısını, anahtarlama konumlarının veya durumlarının sayısını ve valf için belirtilen dinlenme durumunu gösterir, örneğin 3/2 normalde kapalı (NC).

  • Gövde malzemesi valf gövdesinin üretildiği malzemeyi sınıflandırır: pirinç, bronz, alüminyum, paslanmaz çelik veya mühendislik plastiği.

  • Ortam türü valfin herhangi bir zararlı etki olmaksızın işleyebileceği belirli sıvının (sıvı veya gaz) türünü tanımlar. Ortam türlerinin örnekleri arasında yağ, yakıt ve su bulunur.

  • Bağlantı boyutu milimetre gibi metrik birimler veya inç gibi emperyal birimlerle tasarlanmış valfin giriş ve çıkış bağlantı noktalarının boyutsal boyutlarını gösterir.

  • Port tipi (veya montaj tipi) valf için manifold, flanşlı, dişli vb. gibi istenen montaj/arayüz veya port stilini sınıflandırır.

  • Çalışma gerilimi elektrikle çalıştırılan valfler içindir ve valf solenoidine enerji vermek için uygulanan elektrik kontrol sinyalinin hem büyüklüğünü hem de tipini gösterir. Solenoid valfler, farklı uygulama koşulları sağlamak için kullanılabilecek çok çeşitli AC ve DC çalışma voltajları ile hazırlanır.

  • AC gerilimle çalışan elektrikle çalıştırılan valfler için çalışma frekansı frekans, genellikle Hertz olarak bilinen (örneğin, 60 Hz) solenoid'e bağlı alternatif akımın saniyedeki döngü sayısıdır.

  • Akış katsayısı valfin akış katsayısı (Cv), valfin içinden sıvı akışına izin verme kapasitesini ölçer. Akış katsayısının geleneksel tanımı, bir psi basınç düşüşü olduğunda (çıkış-giriş) bir dakikalık süre içinde 60oF sıcaklıkta sistemden akacak olan su hacmini (ABD galon cinsinden) ifade etmesidir. diferansiyel basınç) valf boyunca. Daha büyük akış katsayısı değerleri, daha büyük miktarda akış anlamına gelir.

  • Akış katsayısı yerine akış hızı, vana tedarikçileri vananın akış hızını dakika başına litre veya galon gibi birimler olarak tanımlayabilir.

  • Maksimum anma basıncı valfin hidrolik devreye takıldığında çalışabileceği maksimum basınçtır.

  • Minimum çalışma basıncı vananın etkin bir şekilde çalışması için sistemdeki en düşük basıncı gösterir. Doğrudan çalıştırılan birçok valf 0 bar basınçta çalışabilirken, dolaylı çalıştırılan valfler, valf çalıştırmayı desteklemek için kullanılabilecek bir minimum basınca ihtiyaç duyabilir. Bazı valfler bir basınç aralığı kullanılarak tasarlanmıştır.

  • Çalışma sıcaklığı veya sıcaklık aralığı vananın çalışması için üretildiği öngörülen sıcaklık aralığını gösterir.

  • Uygulama asansörler, kimyasallar veya uçaklar dahil olmak üzere vananın beklenen kullanımını veya pazarını belirtir. Endüstrinin anlaşılması, bu çalışma koşullarının gerektirdiği ek niteliklerin veya özelliklerin yüzeye çıkarılmasına yardımcı olabilir.

  • Ekipman Satın Alın veya Hizmet İsteyin

  • Hydrointer "Canlı Destek" hizmetini kullanarak, birden çok sektör ve bölgede çeşitli tedarikçilerden teklif almayı bekleyebilirsiniz.


Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page